Nezaměstnanost spadla na dvanáctileté minimum - zřejmě jen na krátko

Praha - Finanční krize a hospodářský útlum se zatím nepodepsaly na vývoji nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti počítaná podle metodiky Mezinárodní organizace práce ve třetím čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o 0,8 procentního bodu na 4,3 procenta, což je stále nejnižší úroveň za posledních 12 let. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Celkem bylo v České republice ve třetím čtvrtletí bez práce přes 224 tisíc lidí, z toho bylo zhruba 127 tisíc žen.

Nízkou míru nezaměstnanosti mají trvale vysokoškoláci (2,1 procenta) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (2,7 procenta). Vysoká míra nezaměstnanosti naopak přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (18,2 procenta) a průměrná je v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (4,2 procenta).

Lidí bez práce bude přibývat 

Současná míra nezaměstnanosti v Česku zřejmě dlouho nevydrží, kvůli zpomalení ekonomiky bude lidí bez práce přibývat. „Pokud hospodářství zpomaluje, vytváří méně pracovních míst a nezaměstnanost stoupá,“ vysvětluje analytik Patria Finance David Marek. Velké propouštění už ohlásil automobilový průmysl, který je vůbec největším zaměstnavatelem v zemi. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonína Šípka přijde ještě letos a začátkem příštího roku o místo zhruba 10 tisíc zaměstnanců.

Nezaměstnaných v EU přibylo