Japonsko poprvé za sedm let snížilo úrokové sazby

Tokio - Japonská centrální banka podobně jako centrální banky ostatních velkých ekonomik snížila úrokové sazby, aby podpořila bankovní sektor zasažený finanční krizí. Základní úrok tak v Japonsku klesl na 0,3 procenta z dosavadních 0,5 procenta. Ke snížení úroků Japonsko přistoupilo poprvé po sedmi letech.

Hlasování bankovní rady bylo nerozhodné, takže rozhodnutí o snížení sazeb učinil guvernér banky Masaaki Širakawa, jenž má za takovéhoto stavu konečné slovo. Snížení sazeb bylo o něco mírnější, než očekávali analytici, kteří počítali s poklesem na 0,25 procenta.

Japonsko má jedny z nejnižších úrokových sazeb na světě. Mohou za to vleklé hospodářské problémy, které tamní ekonomiku sužovaly téměř po celá devadesátá léta.

Japonská ekonomika dostane biliony jenů 

Japonská centrální banka dnes rovněž zhoršila výhled pro domácí ekonomiku s tím, že se nyní bude ve své politice soustředit na rizika hospodářského poklesu. Japonská vláda se rozhodla nalít do ekonomiky téměř 27 bilionů jenů, což je v přepočtu asi pět bilionů korun. Nová opaření zahrnují například příspěvky pro rodiny, daňové úlevy u hypoték a program na pomoc bankovnímu sektoru.

Vydáno pod