Rodiče těžce nemocných dětí by mohli dostávat rodičovskou do jejich 15 let

Praha - Rodiče těžce nemocných dětí by mohli dostávat rodičovský příspěvek až do 15 let věku svého potomka. Do sedmi let by příspěvek měl činit 7600 korun, poté 3000 korun. Příští rok by ho měli mít ale jen lidé s dětmi od sedmi do deseti let, na starší děti by se začal vyplácet až od roku 2010. Sněmovna dnes schválila senátní návrh novely o státní sociální podpoře. Aby norma začala platit, musí ji ještě podepsat prezident.

Prodloužení rodičovské navrhla poslankyně ODS Alena Páralová. Uvedla, že zatímco postižené děti pobírají příspěvek na péči, rodiny těžce nemocných dětí s drahou léčbou tuto možnost nemají. Navíc se rodičům dlouhodobě nemocného dítěte roky strávené péčí o ně nezapočítávají do penze. I to by měla nová úprava změnit. „Stát za maminku zaplatí zdravotní pojištění a doba péče o dítě se jí započítá do důchodu,“ tvrdí Páralová.

Nemocné děti budou moci více chodit do školky

Novinkou v zákoně je také to, že by dlouhodobě nemocné děti měly mít také možnost v daleko větší míře chodit do školky v případě, že se jedná o školku speciální. Místo dosavadních 4 hodin denně v ní budou moci strávit 6 hodin, aniž by rodina přišla o rodičovský příspěvek.

Původní návrh byl ještě štědřejší 

Podle původního záměru měli rodiče dostávat 7600 korun až do 15 let dítěte, nejen do sedmi. Ministr práce Petr Nečas ovšem uvedl, že by to znamenalo zatížení státního rozpočtu dalšími pěti miliardami korun. Výdaje na státní sociální podporu by se tak zvedly o víc než desetinu.

Návrh rozpočtu na rok 2009 s takovým zvýšením nepočítá. Senát pak částku u starších dětí snížil. V příštím roce by do rodičovské pro nemocné děti měla tedy putovat téměř miliarda. V roce 2010, kdy se příspěvek začne vyplácet až do 15 let věku dítěte, by to podle odhadů mělo být asi 1,9 miliardy korun.

V Česku žije kolem 55 tisíc dlouhodobě nemocných dětí, zhruba polovina z nich má těžkou chorobu. Páralová ale tvrdí, že zvýšení rodičovského příspěvku se nebude týkat všech. Většina z nich má totiž již dnes nárok na příspěvek na péči.