Nejbohatší Čech zápolí s nejbohatším Rusem o pojišťovnu Ingosstrach

Moskva - Ve čtvrté největší ruské pojišťovně probíhá souboj mezi finančními silami nejbohatšího Čecha a nejbohatšího Rusa. Českým investorům z finanční skupiny PPF Investments (PPFI) se ani na dnešní valné hromadě ruské pojišťovny Ingosstrach nepodařilo proniknout do její dozorčí rady. Volbu zástupců PPFI podle jejího vyjádření zablokoval majoritní akcionář. Holding Bazel nejbohatšího Rusa Olega Děripasky vyhlásil PPFI tichou válku a přes několik prohraných arbitráží vstup českých zástupců do dozorčí rady úspěšně obstruuje.

Asi 60 procent největší ruské pojišťovny ovládá Děripaskův Holding Bazel. PPFI, která zase patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi, vlastní prostřednictvím dalších společností téměř 39 procent. Bazel vstup českých investorů do orgánů firmy vytrvale blokuje.

Na dnešní valnou hromadu se zástupci Bazelu oproti té minulé dostavili. „Přišli a hlasovali proti odvolání dosavadní dozorčí rady. Tím vstup zástupců PPFI do dozorčí rady znovu zablokovali,“ uvedl nejmenovaný účastník valné hromady.

PPFI obvinil Bazel, že jeho vinou se konflikt v pojišťovně ani dnes nepodařilo zažehnat. Legitimní dozorčí rada je přitom podle PPFI nutnou podmínkou pro potvrzení zákonného statusu řídícího orgánu jedné z největších ruských pojišťoven. Další kolo souboje má následovat příští měsíc.

„Doufáme, že v souladu s četnými prohlášeními většinového akcionáře 18. listopadu při opakování výroční valné hromady akcionářů představitelé PPF Investments nakonec vstoupí do dozorčí rady Ingosstrachu,“ uvedl mluvčí skupiny Jan Piskáček.

Přestože PPFI už diskriminační požadavky na kandidáty úspěšně napadla u soudů různých instancí, Bazel „nepřestal s metodickou politikou vytlačování partnerů ze společného podnikání,“ napsala PPFI.