Světové ekonomické fórum varuje: Krize zasáhne chudší evropské státy

Istanbul - Schůzi Světového ekonomického fóra, která začala včera, ovládla podle očekávání finanční krize. Téměř šest set hlav států, ministrů a ekonomických odborníků z celého světa diskutuje především o dopadech krize na Evropu a střední Asii. Varují před dopady krize na rozvíjející se ekonomiky a také vyzývají k rozumnému a diverzifikovanému využití energií.

Podle odborníků ze současné krize mohou nejhůře vyjít chudší evropské a asijské země. Mezi ty se ovšem řadí i Česká republika. Krize se těchto zemí dotkne velmi těžce, přestože v nich své ohnisko neměla.

Pomoc nabídla Evropská banka pro rekonstrukci. „Naše instituce může nabídnout především půjčky podnikům, které se dostanou do potíží,“ řekl jeden z jejích představitelů Thomas Mirow.

Ostře se debatovalo o energetických zdrojích, u nichž odborníci jednotně volají po solidaritě. „Egoistický přístup k využívání energií je zničující, měly by existovat limity respektující životní prostředí a potřeby zemí,“ varoval vicepremiér Kazachstánu Yerbol Orynbayev. Zástupce Mezinárodní agentury pro atomovou energii Fatih Birol vyzval Evropu k výměně Ruska za více jiných dodavatelů plynu a většímu využití atomové energie.

Světové ekonomické fórum (WEF) se koná od roku 1971, kdy se ve švýcarském Davosu pod patronací Evropské komise sešla skupina čelných evropských businessmanů. Tehdejším cílem bylo dohnat americký vývoj managementu, dnes se fórum zabývá širokou škálou ekonomických témat globálního přesahu.

Vydáno pod