Francouzi se chystají na důchod od 70 let

Paříž - Francouzi nejdřív snižovali věk odchodu do důchodu kvůli zaměstnanosti, teď prošel dolní sněmovnou parlamentu návrh zákona, který posunuje hranici odchodu do důchodu ze současných 65 let na 70 let věku. Zákon, v případě, že jej schválí i horní sněmovna a podepíše prezident, vejde v platnost od ledna 2010. Opozice ale s dalším revolučním obratem francouzské politiky zaměstnanosti nesouhlasí.

„Společnost se vyvíjí, žijeme déle a politici na tento fakt musí reagovat,“ uvedl ministr práce Sarkozyho vlády Xavier Bertrand. Odmítl, že by tím podrýval současný systém, kdy lidé, kteří odpracovali 40 let, můžou odejít do důchodu už v 60. „Nemění se nic, jen jsme dali možnost lidem, kteří chtějí pracovat a i po dosažení věku 65 let zůstat u firmy,“ ujistil Francii.

Francie čelí vzrůstajícímu tlaku na svůj penzijní systém a už dříve byla nucena zvednout dobu povinného pojišťování zaměstnanců z 40 na 41 let, ale s platností až od roku 2012.

Silně se proti současným návrhům staví odbory, z politických stran nejostřeji vystupují Zelení. „Současný návrh zákona vlastně tlačí lidi pracovat do 70 let,“ zlobí se zástupce Zelených Martine Billard. Všem novým zákonným úpravám se ale vyhnuli piloti, pod vedením Air France a silných odborářských tlaků si zachovali výjimku.