Brown chce od Saúdů více peněz, nabízí jim účast na „novém ekonomickém řádu“

Rijád - Britský premiér Gordon Brown očekává, že Saúdská Arábie poskytne finanční příspěvek Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), a zapojí se tak do řešení současné finanční krize. Premiér předtím slíbil šéfům firem z oblasti Perského zálivu, že budou moci hovořit do toho, jak bude ve světě vypadat případný nový ekonomický řád.

Brown se postavil za skupinu politických představitelů, kteří chtějí, aby právě blízkovýchodní země bohaté na ropu přispívaly do rezerv měnového fondu nejvíce. MMF nyní disponuje rezervami kolem 250 miliard dolarů (asi 4,75 bilionu Kč), v poslední době ale musel vynaložit asi 30 miliard dolarů na podporu hospodářství Islandu, Maďarska a Ukrajiny.

„Myslím, že Saúdové přispějí, takže bychom mohli mít celosvětově větší fond,“ řekl Brown po schůzce se saúdským králem Abdalláhem. Část analytiků však upozorňuje, že arabské země nemají mnoho důvodů měnový fond podpořit, když vědí, že hlavní slovo v něm mají Spojené státy a nejvyspělejší země ze skupiny G7.

Podle agentury AP však není příliš pravděpodobné, že by arabské země přislíbily konkrétní pomoc dříve, než se bude konat schůzka skupiny zemí G20. Na ní se bude jednat o případné reformě globálního finančního systému a o tom, jak zabránit tomu, aby se současná krize opakovala. Schůzka se bude konat 15. listopadu ve Washingtonu a mimo jiné se jí zúčastní saúdský král.

„Předpokládám, že vaše země hraje klíčovou roli a váš hlas musí být slyšet,“ řekl Brown na dnešní pracovní snídani s šéfy několika podniků. V rámci cesty na Blízký východ britský premiér zavítá i do Kataru a Spojených arabských emirátů.

S Brownem je na cestě po zemích Blízkého východu i ministr hospodářství Peter Mandelson a více než 20 podnikatelů. „Blízký východ bude chtít investovat jak do pomoci světu, aby překlenul toto složité období, ale myslím si, že s námi chce i spolupracovat na tom, abychom byli méně závislí na ropě a měli stabilnější ceny ropy,“ řekl Brown.