„V pondelok ideme zahajovať výstavbu Mochoviec,“ řekl Fico

Bratislava - V pondělí začne dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích, která si vyžádá investici v řádu desítek miliard slovenských korun. V diskuzním pořadu Slovenské televize "Za pět minut dvanáct" to dnes řekl premiér Robert Fico. Přesnou výši investice, kterou Slovenské elektrárne (SE) do dokončení elektrárny vynaloží, Fico neupřesnil. Podle dřívějších informací si celý projekt vyžádá 1,8 miliardy eur (asi 54,2 miliardy slovenských, 43,6 miliardy českých korun).

Nové bloky by měly především nahradit výpadek elektrické energie po nucené odstávce dvou bloků jaderné elektrárny V-1 v Jaslovských Bohunicích, k níž se Slovensko zavázalo před vstupem do Evropské unie.

Premiér v minulosti většinového vlastníka SE, jímž je italský Enel, kritizoval za pomalé tempo dostavby Mochovců. Pohrozil mu i vyvlastněním, pokud jadernou elektrárnu nedokončí. Třetí a čtvrtý blok elektrárny v Mochovcích se začal stavět v roce 1987, ale o pět let později byl projekt zastaven. Technologická část nedokončených bloků je rozestavěná asi na 30 procent, stavební část na 70 procent.

SE tvrdily, že práce nezpožďují a slíbily, že se budou snažit dodržet plánovaný termín dostavby v letech 2012 a 2013. Na práce už mají potřebné stavební povolení.

Slovenská vláda, která je známá vstřícným postojem k jaderné energetice, uvažuje také o výstavbě pátého bloku elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Zatím ale není rozhodnuto, kdo ji bude financovat, ani o jaký typ reaktoru půjde.