Analytici: Snížení úrokových sazeb v Česku na spadnutí

Praha - Česká národní banka ve čtvrtek 6. listopadu na zasedání bankovní rady zřejmě sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Téměř jednohlasně se na tom shodli oslovení analytici. Základní úroková sazba by tak klesla na 3,25 procenta. Důvodem bude podle ekonomů odeznívající vysoká inflace a očekávané zpomalení ekonomiky kvůli finanční krizi.

„Velmi příznivý inflační výhled podpořený zlevňováním pohonných hmot otevírá prostor pro další pokles úrokových sazeb v ČR. Inflace se zatím vyvíjí lépe než ČNB očekávala ve své zatím poslední prognóze, zatímco ekonomika výrazně zpomaluje,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpokládá, že letos ČNB sníží sazby nejen v listopadu, ale i na konci roku. „Dno úrokové sazby ČNB pro tento ekonomický cyklus vidím v rozmezí 2,5 až tři procenta s tím, že dosaženo bude v první polovině 2009,“ dodal.

Naopak po listopadovém snížení lze podle analytika Atlantik FT Petra Sklenáře očekávat spíše stagnaci sazeb. „O dalším vývoji sazeb je velmi obtížné rozhodnut k velké nestabilitě na finančních trzích,“ uvedl. Důvodem je i rozkolísanost kurzu koruny, který se pohyboval v posledních dnech v pásmu 23,8 až 26,3 Kč/EUR. Zatímco podle Sklenáře při úrovni kurzu pod 24 korunami za euro ČNB může uvažovat o postupném snížení sazeb až o půl procentního bodu, při kurzu výrazně nad 26 korun může řešit otázku, zda bude sazby vůbec měnit.

„Svět snižuje úrokové sazby, protože mu hrozí recese. ČR se recesi sice vyhne, ale ekonomika dramaticky zpomalí. Ve snižování úrokových sazeb bude ČR muset následovat klíčové centrální banky světa. Dosavadní snížení úrokových sazeb nebylo dostatečné,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Důležité je rovněž podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka fakt, že nefunguje mezibankovní trh. „Tříměsíční Pribor je dnes již o 75 bazických bodů výše než v půlce září a stále stoupá. Peněžní trh se chová jako kdyby ČNB třikrát po sobě zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu,“ uvedl. Od sazeb na mezibankovním trhu se odvozují klientské sazby bank, za které půjčují firmám i domácnostem.

Chybět budou Holman a Zamrazilová

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku srpna, a to o čtvrt procentního bodu dolů. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady. Na konci září centrální bankéři nechali sazby beze změny. Měnového jednání se 6. listopadu zúčastní pět ze sedmi členů bankovní rady. Chybět budou Eva Zamrazilová a Robert Holman.