Brusel předpovídá Česku růst HDP o 4,4 procenta

Brusel - Česká ekonomika letos zpomalí a hrubý domácí produkt si za rok 2008 připíše jen 4,4 procenta. Uvedla to Evropská komise ve své aktuální prognóze vývoje hospodářství sedmadvacítky. Stejně jako v případě většiny dalších zemí Brusel upřesnil dřívější odhady směrem dolů. Ještě na jaře předpovídala komise Česku posílení o 4,7 procenta.

Ještě pomaleji než letos by tuzemské hospodářství mělo sílit napřesrok. V roce 2009 předpovídá komise růst HDP na úrovni 3,6 procenta. Oba revidované výsledky Bruselu se tak shodují s nejnovějšími prognózami ministerstva financí. Obrat by měl nastat v roce 2010, kdy mělo české hospodářství znovu zrychlit na 3,9 procenta.

Ochlazení domácí konjunktury se v Česku dlouhodobě očekávalo, vrcholu růstu dosáhl HDP vloni, kdy posílil o rekordních 6,6 procenta. Pokles je však výraznější vinou špatných výsledků zejména západoevropských ekonomik zasažených světovou finanční krizí. „Dramatické zpomalení se nekoná. Zpomalení je očekávané a bylo predikovatelné. To, že česká ekonomika narazila na produkční strop, bylo zřejmé už v loňském roce. A růst ve srovnání v globálu je nadále velmi solidní,“ informoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Eurozóna a EU

Hospodářský růst eurozóny - skupiny zemí platících eurem - zpomalí z loňských 2,7 procenta na 1,2 procenta v roce 2008. „Ekonomický výhled se nyní významně zhoršil s tím, jak Evropskou unii zasáhla finanční krize, která se ještě na podzim prohloubila a vybírá si své oběti v obchodu a ve spotřebitelské důvěře,“ uvedl v prognóze eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia. Ekonomika celé EU si letos připíše 1,4 procenta, což je ve srovnání s rokem 2007 zhruba polovina.

Slovenská ekonomika

Zhoršení vyhlídek se dnes dočkalo také sousední Slovensko. V jeho případě snížila Evropská komise odhad růstu HDP na příští rok z původně očekávaných sedmi procent na 4,9 procenta. Na jaře přitom EK odhadovala, že slovenské hospodářství příští rok poroste o 6,2 procenta.

Spolu s HDP zpomalí zdražování

Zpomalení ekonomiky si s sebou přinese i jednu příznivou zprávu. Tou je vývoj růstu spotřebitelských cen. Inflace v Česku by měla letos ještě dosáhnout vysokých 6,6 procenta. V dalších letech ale bude klesat. V roce 2009 by pak měla spadnout na 3,1 procenta, o rok později na 2,7 procenta. Podle komise postupný pokles inflace zřejmě podpoří silná měna a slabší domácí poptávka.

Mapa eurozóny
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová
Vydáno pod