Slovenská vláda by ráda větší regulaci cen energií

Bratislava - Slovenská vláda dnes schválila návrh nového zákona, podle kterého by měl stát získat širší prostor k ovlivňování cenové politiky energetických podniků. Kabinet předlohu prosadil poté, co dominantní slovenský prodejce plynu Slovenský plynárenský průmysl (SPP) předložil další žádost o zvýšení cen plynu pro domácnosti.

„Většinový akcionář bude mít možnost ovlivňovat rozhodování o návrzích na ceny. Návrh zákona je všeobecný, netýká se jen plynárenského průmyslu,“ řekl slovenský premiér Robert Fico. V SPP se dělí o menšinový podíl německý E.ON Ruhrgas a francouzský Gaz de France, zatímco zbývající většinový podíl ovládá stát. V představenstvu však privatizační smlouva zahraničním vlastníkům zaručuje většinu.

Vláda schválením návrhu reagovala na záměr SPP zvýšit od příštího roku ceny plynu pro domácnosti. Podle Fica požádal podnik o zvýšení cen ve dvou variantách, a to buď o zhruba 13 procent, nebo o 24 procent. Premiér opět zopakoval, že vláda ke zdražení plynu pro domácnosti nevidí důvod.

Návrh zákona by mohl v parlamentu hladce projít, protože vládní koalice v něm má většinu. Materiál by měli poslanci projednat ve zkráceném legislativním řízení a plénum by ho mohlo podle premiéra přijmout ještě tento týden.

Po regulaci volají i Češi

Zdražení plynu pocítili citelně i čeští odběratelé. Například hospodářská komora volá po obdobné regulaci, jako teď zavádějí Slováci. „Důrazně varujeme před zvyšováním cen energií, neúměrně podrývá konkurenceschopnost českého průmyslu,“ uvedla už v září komora. V Česku došlo od září ke zdražení enrgií čtvrté čtvrtletí po sobě v průměru téměř o deset procent.

Vydáno pod