Automobilky se předhánějí ve ztrátách

Detroit/Frankfurt/Mladá Boleslav - Prodej aut ve Spojených státech se propadl na nejnižší hodnoty za poslední čtvrtstoletí. Říjen byl pro přední americkou automobilku General Motors nejhorším měsícem od konce druhé světové války. Německá BMW si vůbec netroufá odhadnout, zda se jí povede přes kritické třetí čtvrtletí zůstat po roce v zisku. Česká Škoda Auto možná stáhne výrobu Octavií z Bratislavy a do konce roku plánuje další odstávky domácí výroby.

Kreditní krize na automobilky dopadla naplno, lidé se bojí utrácet a půjčky na auta jsou dražší. Podle jednoho z manažerů General Motors byl říjen pro firmu vůbec nejhorším měsícem od druhé světové války. Celkem se trh propadl skoro o třetinu, největší americká automobilka ale ztratila skoro polovinu zákazníků.

Z nezdaru amerických automobilek, které nedokázaly čelit konkurenci levných úsporných asijských vozů, se na americkém trhu radovaly automobilky Toyota nebo Nissan. Vítězi už ale nejsou ani ony. Toyotě se propadl zisk o 25 procent, Nissanu dokonce až o třetinu.

Strádají i evropské značky

V USA klesala poptávka i po evropských autech. Nedařilo se Mercedesu,  Porsche si dokonce připsalo skoro 40procentní ztrátu. BMW se ve třetím čtvrtletí snížil o hrozivých 63 procent. Firma sice ujišťuje, že v účetním roce zůstane zisková, není ale schopna poskytnout přesnější prognózu.

Škoda chce opustit Bratislavu a plánuje další odstávky

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto možná začátkem příštího roku stáhne z Bratislavy výrobu Octavií, připustil to mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. „Existují různé varianty, a toto je jedna z nich. Ještě o tom ale není rozhodnuto definitivně,“ řekl Černý.

Model Octavia se v bratislavském závodě Volkswagenu montuje od března a letošní produkce měla podle původních předpokladů dosáhnout 20 až 25 tisíc vozů. Například ale minulý týden byla výroba Octavií v Bratislavě stejně jako v Česku pozastavena.

Navíc automobilka přemýšlí o dalších odstávkách výroby i doma. Všechny
linky, s výjimkou výroby nového Superbu, se zastaví na sedm pracovních dní, Roomster se nebude vyrábět dokonce 12 dní. O omezení výroby už rozhodlo škodovácké představenstvo, napsal server iDnes. Odstávky výroby se mají týkat některých dnů v listopadu a prosinci. "Máme
slíbeno, že to je poslední odstávka, která do konce roku bude," uvedl šéf škodováckých odborářů Jaroslav Povšík.