Fitch odhaduje růst světové ekonomiky těsně nad nulou, ERBD čeká recesi

New York/Brusel - Země východní Evropy čekají kvůli zhoršení přístupu k bankovním úvěrům těžké časy a několik z nich se určitě propadne do recese. Uvedl to dnes v Evropském parlamentu šéf Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Thomas Mirow. K tmářství se přidala i ratingová agentura Fitch, očekává recesi některých ekonomik. Růst světové produktivity odhaduje v příštím roce na 1 procento.

„V důsledku finanční krize je nyní jasné, že velká část regionu bude čelit velkým problémům a recese v několika zemích je již jistá,“ uvedl Mirow. Jeho projev přišel jen den po zveřejnění odhadu Evropské komise, která očekává, že Litva a Lotyšsko se propadnou do recese. Komise současně snížila odhad růstu pro Polsko, Českou republiku a Slovensko, i když dodala, že tyto země se s globální finanční krizí vyrovnají poměrně dobře, v příštích dvou letech budou pokračovat v expanzi a tempo jejich růstu bude vyšší než celé eurozóny.

Problémy má také Maďarsko, které již oznámilo, že v příštím roce očekává pokles ekonomiky o jedno procento. Maďarsko získalo na boj s krizí úvěr 25,1 miliardy USD (471,6 miliardy Kč) od Mezinárodního měnového fondu a Mirow odmítl kritiku, která vytkla EBRD malou angažovanost v pomoci Maďarsku. „Měli bychom raději koukat na EBRD jako na instituci, která pracuje strukturálně, snaží se pomáhat v těchto krizových situacích, určitě nejsme úvěrový ústav nebo investor pro stav nouze,“ uvedl.

Mirow dodal, že odpisy investic kvůli krizi na finančních trzích letos dosáhnou dvě miliardy eur, avšak neovlivní v příštím roce schopnost banky poskytovat úvěry. Poprvé za desetiletí však banka za letošní rok vykáže ztrátu, napsala agentura Reuters.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu s transformací na tržní ekonomiku. Vzhledem k tomu, že transformace ve střední Evropě a Pobaltí je prakticky dokončena, přesměrovává banka v posledních letech své aktivity dále na východ a na Balkán. EBRD již loni ukončila investování v České republice. Do roku 2010 přestane investovat i v dalších sedmi zemích - na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Slovinsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.