Zájem o komerční nemovitosti klesl letos o 90 procent

Praha - Investoři jeví čím dál menší zájem o komerční nemovitosti. Počet investorů do kanceláří, skladů, obchodních center a dalších komerčních nemovitostí se za poslední rok kvůli krizi na světových trzích propadl v Česku a střední Evropě až o 90 procent. Od ledna do září bylo v ČR uzavřeno 15 obchodů v celkové hodnotě 851 milionů eur (kolem 20,7 miliardy korun), což představuje meziroční pokles o 64 procent. Informuje o tom společnost King Sturge.

Za tři čtvrtletí letošního roku bylo v Česku uzavřeno jen 15 kontraktů celkem za 21 miliard korun, což je meziročně o dvě třetiny méně. Ještě před rokem o své místo na českém trhu komerčních nemovitostí bojovalo kolem stovky investorů, teď už jich je pouze kolem deseti.

„Investoři mají sami už dost problémů v západní Evropě, proto nehodlají investovat v ČR,“ myslí si analytik King Sturge Ondřej Novotný. Podle něj za poklesem stojí také menší dostupnost úvěrů.

Na trhu tak zůstávají jen ti nejkonzervativnější, kteří se maximálně vyhýbají riziku. Jde hlavně o německé investiční fondy, jako DEGI, DEKA, SEB Immobilien nebo Generali Lend-Lease. Novotný očekává návrat investic s vyšším podílem rizika a s očekáváním vyššího výnosu začátkem příštího roku. Oživení na trhu s úvěry by podle analytiků mohla přinést druhá polovina příštího roku.

Studie výstavby domů
Zdroj: ČT24