Finanční krize a silná koruna v září přibrzdily český vývoz

Praha - Vyvážet české zboží do zahraničí je stále obtížnější. Zahraniční obchod sice v září skončil přebytkem 10,9 miliardy korun, v meziročním srovnání byl však o 2,8 miliardy korun menší. Na vině je stále poměrně silná koruna a oslabování poptávky a průmyslové produkce u nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky vyvolané finanční krizí.

Významný podíl na zhoršení vývoje zahraničního obchodu mělo prohloubení deficitu v obchodě s minerálními palivy, který se propadl o 2,8 miliardy korun. Nedařilo se ani obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím. Jeho přebytek klesl o 2,1 miliardy korun.


Za ochabnutím vývozu finanční krize a silná koruna

V září ještě dozníval vliv silné koruny, který se prosazoval po celá první tři čtvrtletí letošního roku. „V lednu až září 2008 proti lednu až září 2007 posílila koruna k euru v průměru o 13,1 procenta a k dolaru v průměru o 28 procent,“ specifikoval ve své zprávě Český statistický úřad.

K tomuto už plně etablovanému vlivu začal narůstat i význam dalšího fenoménu - světové finanční krize. Ta významně oslabila poptávku i průmyslovou produkci zejména v zemích Evropské unie, kam směřuje většina českého exportu.

Současná data špatná nejsou, bude ale hůř…

I přes pokles přebytku se podle odborníků českému zahraničnímu obchodu stále daří. Obavy mají spíše z budoucnosti. „Hlavní zprávou dnešní statistiky je, že obchodu se stále daří, ale začínají se otáčet trendy.Ekonomiku čeká výrazné zpomalení, ačkoli současná data špatná nejsou,“ upozornila analytička a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Zájem o české zboží bude podle ní v zahraničí dále upadat. Koruna bude  i nadále silná a náklady na výrobu budou kvůli mzdovým požadavkům růst, popsala problémové faktory budoucího vývoje.