Německo schválilo finanční balíček na pomoc „každému Němci“

Berlín - Německá vláda podniká útok na finanční krizi. Na dnešním jednání schválila balíček v hodnotě padesáti miliard eur (v přepočtu přibližne 1,2 bilionu korun), který má pomoci "každému Němci". Podle ministra hospodářství Michaela Glose má ochránit před zánikem milion pracovních míst ohrožených výrazným zpomalením ekonomiky v důsledku finanční krize. Dnes schválený balíček je již druhým souborem opatření v pořadí, kterými chce německý kabinet kancléřky Angely Merkelové zabránit zhoršení ekonomického vývoje země.

Balíček na povzbuzení německé ekonomiky se skládá celkem ze 16 bodů. Vláda se jeho prostřednictvím snaží například motivovat státní banku KfW, aby nabízela více úvěrů. Do konce roku 2009 jí za tímto účelem poskytne až 15 miliard eur. Pomáhat chce ale také podnikům. Na dobu dvou let zavádí degresivní odpisy movitých ekonomických statků. Posílit se mají mimo jiné investice do regionů, větší podpory se má dostat také výzkumu a vývoji a malým a středním podnikům.

Celková hodnota ambiciózního plánu by se měla oproti původním 30miliardovým očekáváním vyšplhat až na 50 miliard eur. Tyto peníze by měl stát do ekonomiky vstříknout v následujících dvou letech.


Veřejnost ani ekonomové balíčku nevěří

Zatímco kabinet si od balíčku na podporu ekonomické expanze slibuje velmi silný pozitivní přínos, odborníci jsou k jeho působení spíše skeptičtí. Navržená opatření nepovažují za dostatečná. Podle zpravodajského webu Spiegel On-line nevěří tomu, že se vládě podaří zvrátit nastartované ekonomické zpomalení, ani 70 procent německé veřejnosti.

V pořadí již druhá německá injekce

Dnes schválený plán je již druhým krokem v boji s hospodářskou a finanční krizí, který Německo v posledních týdnech podniklo. V polovině října se tamní vládní koalice shodla na preventivním záchranném programu pro německé banky - největším od druhé světové války. Suma peněz, kterou největší evropská ekonomika svým bankovním domům poskytne se má vyšplhat až na 500 miliard eur.

Finanční krize velmi intenzivně ohrožuje i bez toho slábnoucí německou ekonomiku. Mnohé sektory německého hospodářství hovoří o výrazném propadu poptávky, výrobci automobilů, kteří patří k nosným odvětvím německé ekonomiky, plánují dlouhé odstávky svých výrobních linek. Německá vláda se proto obává, že by světové otřesy finančních trhů mohly v její zemi vyústit v masivní nárůst nezaměstnanosti.