Akcie si Obamova vítězství „ani nevšimly“

New York/Praha - Vítězství demokratického kandidáta Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách pomohlo akciovým trhům k růstu. Ten se ale po úterním zpevnění na Wall Street dnes projevil už jen v Asii, protože investoři později opět přesunuli svůj zájem na globální ekonomický růst. Akciové trhy v Evropě měly také nejprve snahu posilovat, nakonec ale klesly a ukončily růstovou sérii, která trvala šest seancí za sebou. Se ztrátami se dopoledne potýkal také americký akciový trh.

Vítězství Baracka Obamy se obecně očekávalo, protože mu nasvědčovaly průzkumy veřejného mínění těsně před volbami. Díky tomu se také ceny akcií v Asii před oznámením předběžných výsledků zvyšovaly. Pro trhy je důležité, že zmizela nejistota kolem nástupnictví v Bílém domě.

Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes klesl o 2 procenta. Pokles způsobily hlavně ztráty těžařských a ropných firem, které stáhl dolů pokles cen ropy a kovů. Kvůli dopadům finanční krize nadále oslabují akcie bank. Pražská burza nebyla v Evropě výjimkou. Hlavní index PX oslabil o 3,36 procenta na 904 bodů

V USA hlavní index Dow Jones kolem poledne místního času (18:00 SEČ) oslabil o 1,18 procenta na 9511,86 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq ztrácel 1,31 bodu. Analytici se domnívají, že investoři nyní budou upravovat portfolia tak, aby vzali ohled na nové rozložení politických sil. V posledních dnech před volbami akciové indexy poměrně výrazně rostly a z říjnových minim zpevnily mnohdy o více než 20 procent.

Co přinese Obama trhům a co jim přinášejí demokraté

Analytici tvrdí, že Obama zřejmě nebude vstřícný k velkým ropným koncernům, a proto akcie firem z této skupiny teď oslabují, tedy nejen kvůli poklesu cen ropy. Studio burza se ve své relaci zaměřilo na analýzu toho, co znamenala pro ekonomiku vláda demokratů, nebo republikánů.