Textilka Slezan se zmítá v agónii, propustí dalších 350 lidí

Frýdek-Místek - Největší český výrobce tkanin - textilka Slezan - bude opět propouštět. Do konce roku přijde v jejích závodech v Uherském Hradišti, na Šumperku a Trutnovsku o práci nejméně 350 lidí. Důvodů je mnoho: dlouhodobě špatná situace odvětví vyvolaná silnou korunou a nárůstem levné asijské konkurence. V poslední době se ale přidala se svými zhoubnými účinky na odbyt i světová hospodářská a finanční krize.

„Do konce roku budeme muset uzavřít přádelny v Uherském Hradišti a v Hanušovicích a tkalcovnu v Mladých Bukách, bohužel se to dotkne 350 zaměstnanců,“ oznámil personální ředitel Slezanu Frýdek-Místek Luděk Korč. Již koncem října přitom firma oznámila uzavření přádelny v Mladých Bukách, což o práci připravilo dalších 140 lidí. Od začátku roku již výpověď od Slezanu dostala tisícovka lidí.


Od ledna bude společnost zaměstnávat jen 850 lidí, tedy mnohem méně než polovinu původního stavu ze začátku letošního roku. V provozu zůstanou jen tři základní závody - úpravna textilu a tkalcovna ve Frýdku-Místku a tiskárna textilu ve Frýdlantě nad Ostravicí. Tak končí jeden z předních českých podniků, který ještě v roce 2006 vygeneroval zisk kolem 15 milionů korun. Loni už hospodařil téměř s 13 milionovou ztrátou.

Problémy má celé odvětví

Situace ve firmě jen odráží stav celého textilního a oděvního průmyslu. Jen za první pololetí letošního roku v něm oproti loňsku přišly o práci zhruba 3 tisíce lidí. Na neuspokojivé situaci textilek se podepsala celá řada faktorů. Kromě zdražování energií se musejí potýkat také s levnou asijskou konkurencí a silnou korunou, která zdražuje jejich zboží v zahraničí. A export je skutečně nosnou součástí podnikání textilek. Slezan například vyváží téměř 70 procent své produkce.

Textilky by možná přežily, pak ale přišla finanční krize

Poslední kapkou jedu, která ještě zhoršila agónii textilek, byla hospodářská a finanční krize. V minulých letech se totiž řada českých textilek kvůli již zmíněným těžkostem přeorientovala na dodávky pro automobilový průmysl, který sliboval velké množství zakázek. Teď ale toto odvětví po celém světě oslabuje, a objednávek proto nechodí tolik jako dříve.


„Ty firmy (textilky) teď nemají čas na restrukturalizaci a ta situace v řadě konkrétních podniků je opravdu vážná a může mít fatální následky,“ varoval před smrtícími následky Josef Novák z Asociace textilního průmyslu.

Textilní odvětví po léta patřilo k těm, ve kterých Česká republika vynikala. Například na Frýdeckomístecku, odkud pochází firma Slezan, měla výroba látek a textilu vskutku dlouholetou tradici. První organizované podniky zde začaly vznikat již v 19. století. Přímý předchůdce Slezanu - národní podnik Slezské bavlnářské závody - pak vznikl v roce 1946.

Vydáno pod