ČNB vyrazila analytikům dech, srazila sazby o 0,75 procenta

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes překvapila. S tím, že sáhne na úrokové sazby, počítal v odborných kruzích asi téměř každý, že je ale srazí o 0,75 procentního bodu, ale zřejmě nečekal nikdo. Trh očekával, že sazby po dnešním jednání bankovní rady klesnou o čtvrt procenta. Podobně jako česká centrální banka dnes překvapil také britský regulátor bankovního sektoru. S kosmetickou změnou úroků přišla i Evropská centrální banka a švýcarská národní banka.

Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, bude po dnešním snížení činit 2,75 procenta. Na stejné úrovni byla naposledy v létě 2007. Od historického minima z října 2005 je ale stále vzdálená o procento. Přesto jsou české sazby bezkonkurenčně nejnižší v celé Evropě.

Snižování úrokových sazeb v Česku podle odborníků umožnilo postupné odeznění inflačních rekordů z počátku letošního roku. Zásah si ale vyžádala i sílící obava z ochabnutí ekonomického růstu v důsledku finanční krize. Ke snižování úrokových sazeb se z tohoto důvodu už chýlila celá řada centrálních bank po celém světě - mezi nimi například americká, evropská, čínská, ale také australská.

"Je zřejmé, že ČNB zareagovala nejen na zpomalování růstu ekonomiky a
prognózu nižší inflace, ale také na stres na mezibankovním trhu, který v
posledních týdnech výrazně zvýšil rizikovou prémii a sazby na mezibankovním trhu," komentoval rozhodnutí centrální banky hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Z tohoto úhlu pohledu je podle něj její krok velmi chytrý.

ČNB naposledy sáhla na hlavní úrokovou sazbu počátkem srpna. Dolů ji tehdy posunula o čtvrt procentního bodu z hodnoty 3,75 procenta, na kterou ji počátkem února zvýšila kvůli nebezpečnému růstu inflace.

Sazby překvapivě snížila i Británie

Česká národní banka ale dnes nebyla ve snižování sazeb vůbec osomocena. K ještě dramatičtějšímu snížení, se odhodlala britská centrální banka. Hlavní sazbu nechala spadnout o 1,5 procentního bodu na rovná tři procenta, a začíná tak České republice šlapat na paty.

Royal Bank of England se snížením úroků snaží povzbudit ekonomickou aktivitu ostrovního království. Jeho hrubý domácí produkt se totiž ve třetí čtvrtletí poprvé po 16 letech snížil, a to o 0,5 procenta.

Mírný posun i na straně Evropské centrální banky

Korigovat hospodářský vývoj se rozhodla i Evropská centrální banka. Úrokové sazby stlačila dolů o půl procentního bodu na 3,25 procenta. Toto snížení bylo ale plně v souladu s očekáváním trhu, který ho předpovídal už od chvíle, kdy v úterý nechala úroky spadnout Austrálie. Rovněž o půl procenta snížilo sazby i Švýcarsko.