Evropská komise: polské loděnice musí vrátit státní pomoc

Brusel - Polské loděnice v Gdyni a Štětíně, které se potýkají s problémy, musejí vrátit státu poskytnutou obří pomoc. Rozhodla o tom dnes Evropská komise. Zároveň uvedla, že podpoří rychlý prodej loděnic, aby se zachovala pracovní místa a výroba. V loděnicích pracují tisíce lidí.

„Jsem si jistá, že toto řešení zvýší šance na ziskovou ekonomickou aktivitu v těchto historických závodech a přinese dobré vyhlídky pro udržení zaměstnanosti,“ uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová ve svém prohlášení.

Polská vláda již dříve uvedla, že vrácení dotace by pro loděnice znamenalo bankrot, o práci by prý mohlo přijít až 20.000 lidí. Podle Kroesové ale státní pomoc odporovala unijním zákonům a narušila konkurenci na společném trhu evropské sedmadvacítky.

Varšava se o státní pomoc loděnicím s Evropskou unií pře už od roku 2004, kdy se Polsko stalo členem EU. Spor se vede o částku zhruba 2,3 miliardy eur (téměř 56 miliard Kč), kterou Poláci podpořili své loděnice v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně.

Rozhodnutí komise se týká loděnic v Gdyni a Štětíně. Gdaňské loděnice, k nimž mají Poláci obzvláště silné citové vazby, protože tam vzniklo protikomunistické odborové hnutí Solidarita, loni za 400 milionů dolarů koupila polská společnost ISD Polska, která patří do skupiny ukrajinské společnosti Donbas. Plán komise předpokládá, že z obou státních loděnic zůstanou prázdné firmy, zatímco jejich aktiva se prodají investorům.

Vlády v EU nesmějí podle unijních pravidel dotovat podniky státní pomocí, pokud tyto peníze nedoprovázejí plány, jak firmy postavit na nohy v dlouhodobém výhledu. Evropská komise čekala na návrhy polské vlády více než čtyři roky, nakonec dala vládě ultimatum.

Polské loděnice se potýkají s tíživou finanční situací a silnou konkurencí z Asie již řadu let. Odbory po pádu komunismu blokovaly snahy o privatizaci loděnic do rukou zahraničních investorů a vlády se radikálním změnám ve fungování podniku raději vyhýbaly.

Vydáno pod