Evropské komisi se nelíbí pomoc rakouské vlády bankám

Brusel - Pomoc, kterou rakouská vláda poskytla tamnímu bankovnímu sektoru kvůli finanční krizi, se nezamlouvá Evropské komisi. O postoji EK informovala eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Finanční injekci od rakouské vlády dostala i Erste Group Bank, tedy vlastník České spořitelny.

Jako druhá o finanční injekci požádala Raiffeisen Zentralbank (RZB), která chce ovšem nižší částku než Erste. Ta dostala od vlády 2,7 miliardy eur, tedy zhruba 68 miliard korun. Všechny podobné pomoci musí schvalovat Evropská komise, aby nedošlo k narušení evropských pravidel pro státní pomoc.

„Mohl by to být problém. Potřebujeme více informací, abychom vyslovili konečný verdikt. Jsem v kontaktu s rakouským ministrem financí,“ uvedla Kroesová.

Rakousko rozhodlo, že na stabilizaci bankovního sektoru v zemi vyčlení celkem 100 miliard eur (necelých 2,5 bilionu Kč). Celkem 15 miliard eur (zhruba 372 miliard korun) je připraveno na přímé státní investice do bankovního sektoru, 75 miliard (necelých 1,9 bilionu korun) na státní záruky mezibankovních úvěrů a deset miliard (necelých 250 miliard korun) na posílení garancí vkladů.