Gandalovič: Zemědělcům se povede opět hůř

Žďár nad Sázavou - Situace zemědělců se v důsledku finanční krize zhorší. S tímto tvrzením přišel na dnešní celostátní konferenci Zemědělského svazu ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Krize podle něj bude tlačit na snižování cen potravin, a tedy i farmářských produktů. Navíc se budou zemědělci kvůli zpřísnění podmínek v bankovním sektoru hůře dostávat k úvěrům.

„Banky se už stávají opatrnějšími a začínají přísněji prověřovat klienty,“ prohlásil Gandalovič. Klesat podle něj bude i koupěschopnost obyvatelstva, a zemědělci proto budou muset zlevňovat.


Farmáři se bojí škrtů v rozpočtu

Zemědělci se navíc bojí i toho, že kvůli nižšímu výkonu ekonomiky, bude muset stát omezit výdaje ze státního rozpočtu a oni přijdou o přislíbené peníze. Ministr se je ale snažil uklidnit a ujistil je, že příslib dorovnání přímých plateb, které si nedávno farmáři vybojovali u premiéra, stále platí.

Gandalovič zemědělcům slibuje ale i další pomoc. Výhledově by jim stát mohl poskytovat garance za úvěry. Dodal, že je také potřeba prověřit funkčnost intervenčního systému u jednotlivých komodit.

Loni zemědělci vydělávali, stěžovaly si ale na ceny nafty

V loňském roce se českým farmářům vedlo výrazně lépe než letos. Výkupní ceny plodin byly na vzestupu a dařilo se i exportu. Přesto se na zemědělském nebi objevovaly i mráčky. Jedním z nich byly vysoké ceny pohonných hmot. Jejich pokles je v současnosti podle prezidenta agrární komory Jana Veleby jediným pozitivem.