Absurdita roku: Zákon o odpadech včetně čisté zeminy

Praha - Za největší absurditu roku 2008 považují podnikatelé i občané zákon o odpadech. Podle něj totiž musí s vytěženou ekologicky čistou zeminou nakládat jako s odpadem. To je spojeno s další náročnou administrativou a náklady. Podnikatel, který při úpravě pozemku vytěží zeminu, ji musí odvést na skládku, kde zaplatí skládkovné. A pro převoz musí vyřídit povolení pro zacházení s odpady. Podle ministra průmyslu a obchodu je sice vítěžná absurdita zvolena dobře, administrativně náročné jsou ale i horší věci.

Stříbrnou medaili si z ankety odnesla takzvaná kniha jízd. „Kniha jízd je pro podnikatele určitě více zatěžující, protože skutečně každý podnikatel tu knihu jízdy musí plnit,“ okomentoval žebříček ministr průmyslu a obchodu Martin Říman

Třetí místo patří povinnosti jít s jednou změnou na tři úřady. Podnikatelé musí údaje zanést do živnostenského registru, obchodního rejstříku a registru daní. Svůj cíl splnil i loňský ročník. Absurdita 2007 byla odstraněna novelou živnostenského zákona. Loňským vítězem se stala povinnost podnikatele nahlásit úřadům tři dny dopředu, že si chce postavit na pouti nebo výstavě svůj stánek a po skončení akce i záměr ho rozebrat.