Maďarsko dostalo v dolarech 15 miliardový kredit, musí zmrazit 13. platy

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek schválil úvěrový program 15,7 miliardy dolarů (307 miliard Kč) pro Maďarsko. Má pomoci k oživení místní ekonomiky postižené finanční krizí. Úvěr je součástí záchranného balíčku pro Maďarsko o objemu 25,1 miliardy dolarů, který zahrnuje také pomoc od Evropské unie a Světové banky.

MMF poskytne okamžitě vládě úvěr ve výši 6,3 miliardy dolarů. Zbývající část bude vyplacena v pěti splátkách, kterým bude předcházet čtvrtletní zhodnocení dosavadního vývoje v zemi.

Maďarskou ekonomiku a bankovní systém těžce poškodila finanční krize. Ta zhoršila schopnost vlády financovat rozpočtový deficit a bankám přístup k financím. Maďarsko je v rámci východní Evropy považováno za zemi nejvíce ohroženou světovou finanční krizí, a to kvůli vysoké závislosti na půjčkách ze zahraničí. Téměř 90 procent maďarských hypoték je například financováno v zahraničních měnách, zejména švýcarských francích a eurech.

Kvůli světové finanční krizi a obavám z neschopnosti splácet své závazky také začali investoři minulý měsíc prodávat maďarská aktiva a prudce klesl kurz forintu. Forint minulý měsíc oslabil dočasně až o 40 procent a akcie na budapešťské burze se propadly nejníže za čtyři roky.

Kvůli pomoci od MMF bude muset Maďarsko přistoupit k bolestivým škrtům v rozpočtových výdajích. Veřejný dluh v současnosti tvoří dvě třetiny hrubého domácího produktu a vláda si stanovila za cíl snížit v příštím roce fiskální deficit na 2,5 procenta HDP. Opatření na snížení vládních výdajů zahrnují zmrazení růstu mezd a zrušení 13. platů pro státní zaměstnance, které byly zavedeny v roce 2003.