Vůz Up! nebudou vyrábět „zlaté české ručičky“

Mladá Boleslav - Vedení největší evropské automobilky Volkswagen, majitele Škody Auto, zamítlo původně plánovanou výrobu malého vozu Up! ve Vrchlabí. Důvodem jsou podle mluvčího koncernu Christopha Adomata především měnová rizika spojená s českou korunou. Informuje o tom dnešní Boleslavský deník.

K projektu malého vozu se se upínaly naděje zaměstnanců vrchlabského závodu Škody Auto. Sériová výroba malého a levného vozu pro ně měla zajistit práci na řadu let dopředu. Znamenalo by to také modernizaci podniku a mnohamilionové investice do technologií. Také proto s rozhodnutím koncernu nesouhlasí odbory.

„Zaměstnanci firmy Škoda, zejména ve Vrchlabí, splnili všechny své úkoly, aby projekt malého vozu získali. Byli flexibilní, mají vysokou produktivitu práce a nabídli značný technický um i příznivé mzdové podmínky. Koncern ale svůj slib nesplnil,“ řekl listu předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

Koncernové představenstvo zdůvodnilo nepřidělení výroby do Vrchlabí rozhodnutím české vlády nepřijmout v nejbližší době evropskou měnu euro. Kvůli výkyvu kursu koruny vůči euru a dolaru by podle manažerů Volkswagenu byly další investice v Česku nehospodárné.