Definitivně potvrzeno: Wiener Börse kupuje burzu Praha

Vídeň - Vídeňská burza cenných papírů dnes České televizi potvrdila, že s definitivní platností kupuje Burzu cenných papírů Praha. Na pražském trhu získá 92,4procetní podíl a nechce s ním pouze spekulovat. Chce se stát vskutku dlouhodobým investorem. Posledním krokem, na který teď obě strany čekají, je schválení obchodu příslušnými úřady.

„Sami sebe vnímáme jako dlouhodobého investora, který přichází s nabídkou partnerství. Konkrétní podobu tohoto partnerství hodláme s vedením pražské burzy dojednat v následujících týdnech a měsících,“ uvedl ředitel vídeňské burzy Michal Buhl.

Vídeňská burza patří k nejvýznamnějším burzám v regionu střední a východní Evropy. Vyniká zde mimo jiné svou dlouholetou tradicí. V hodnotě kótovaných společností ji však letos překonala její varšavská kolegyně, která v srpnu dosáhla hodnoty 117,3 miliard eur, tedy o 9 miliard eur více než vídeňský trh.

Varšava s Vídní soupeřila i o Prahu

Polská a rakouská burza se spolu utkaly také v boji o pražský trh. Varšavu však diskvalifikoval fakt, že je jejím majoritním vlastníkem stále stát, což se nelíbilo současným akcionářům pražského trhu.

Vídeňská burza i mezi dalšími zájemci uspěla především díky tomu, že je od Prahy relativně nedaleko. Pomohlo jí také to, že má v očích pražských akcionářů na transakci dostatek peněz. O kolik se jedná, není přesně známo, podle odhadů odborníků ale za pražskou burzu zaplatí kolem šesti miliard korun.

Na pražské burze se v současnosti obchoduje 29 titulů. Jejich celková tržní kapitalizace se ke konci září vyšplhala téměř na 40 miliard eur. Měsíčně se na největším českém trhu cenných papírů uzavřou obchody za 2,77 miliardy eur.