Topolánek: Kromě krize musíme řešit i transparentnost

Brusel - Na dnešním jednání lídrů jednotlivých zemí EU, kde si unie měla vyjasnit postoje před plánovaným summitem k finanční krizi ve Washingtonu, se český premiér Mirek Topolánek zaměřil především na větší transparentnost světové ekonomiky. Její nedostatek je podle něj příčinou současné krize. Premiér doporučil řešení krize postavené na principech svobodného konkurenčního trhu, který je adekvátně regulováný. "Nepotřebujeme nějakou všeobjímající regulaci, ale lepší a kvalitnější. Vynutitelnou a transparentní," uvedl Topolánek.

Topolánek ve svém vystoupení před lídry evropské „sedmadvacítky“ upozornil na to, že summit G20 ve Washingtonu zahájí diskuzi o některých systémových nebo makroekonomických opatřeních na evropské či globální úrovni.

„V diskusi se ukázalo, že jsou poměrně rozdílné názory na řešení situace. Shodujeme se ale na tom, že je potřeba něco udělat. Nejdříve ale musíme identifikovat příčiny krize. Dal jsem jasnou podporu opatřením, která nebudou riskovat zhoršení dosavadní situace,“ řekl dnes Topolánek novinářům s tím, že následná diskuse by měla probíhat na půdě Mezinárodního měnového fondu ne už za účasti politiků, ale spíše finančních expertů a guvernérů národních bank.

Ve Washingtonu je podle premiéra potřeba zdůraznit, že na jednání o řešení krize je nutné navázat jednáním o větší otevřenosti globální ekonomiky. Dodal, že nikdo z politiků si nemyslí, že by washingtonská schůzka přinesla nějaké řešení. Mluví se spíše o tom, že by se tu řešení nastartovala.

Eurogroup nechce zastínit české předsednictví

Topolánek dnes jednal i s Jean-Claudem Junckerem, který vede státy eurozóny (tzv. eurogroup) v boji s důsledky krize. Oba politici se shodli na spolupráci v době, kdy bude unii vést Česko. Topolánek oznámil, že podle Junckera nemá eurogroup žádný zájem na posilování role této organizace během českého předsednictví.

„Juncker výrazně podpořil naši roli. Během březnového summitu budeme my tou zemí, která bude navrhovat implementaci nejrůznějších nástrojů, které budou vyplývat z diskuze ohledně řešení finanční krize,“ připomněl český premiér.

Vydáno pod