Americké akcie přes nepříznivé údaje o trhu práce posílily

New York - Přes nepříznivé údaje o vývoji trhu práce v USA dnes americké akcie posílily. Investoři se zaměřili na nákup titulů, jejichž ceny v uplynulých dnech výrazně klesly, například energetických a technologických firem.

Dow Jonesův index se zvýšil o 2,85 procenta na 8943,81 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 2,86 procenta na 930,75 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,41 procenta na 1647,40 bodu. Za celý týden však Dow Jonesův index přišel o zhruba čtyři procenta.

Ropný gigant Exxon Mobil dnes posílil o více než šest procent a dodavatel bezdrátových technologií Qualcomm dokonce o téměř osm procent. Největší americká automobilka General Motors se však propadla o devět procent poté, co ohlásila čtvrtletní ztrátu a varovala před nedostatkem hotovosti.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v říjnu vystoupila na 6,5 procenta ze zářijových 6,1 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od března 1994. Americká ekonomika v říjnu přišla o 240 000 pracovních míst. Údaje jsou podle agentury AP důkazem, že americké hospodářství se téměř jistě nachází v recesi.

Na devizovém trhu dolar kvůli neuspokojivým údajům o trhu práce oslabil vůči euru i většině ostatních významných měn. Jeho pokles však zmírnil příznivý vývoj amerických akcií. Euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,2760 USD, napsala agentura Reuters.