MMF žádá skupinu G20 o další měnová opatření

Sao Paulo - Na světě je dostatek prostoru pro uvolnění fiskální a monetární politiky. Tak by se dala shrnout výzva ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna směřovaná k zemím skupiny G20, které se mají sejít příští týden ve Washingtonu.

„Dodatečná měnová a finanční opatření musí být na jednacím pořádku,“ uvedl Strauss-Kahn v dopise určeném vládám zemí sdružených ve skupině G20. „V mnoha rozvinutých a některých rozvíjejících se tržních ekonomikách je prostor pro fiskální expanzi a vzhledem ke klesající inflaci mají některé centrální banky prostor pro další uvolňování měnové politiky,“ dodal.


Rozvojové země by měly být více slyšet

Strauss-Kahn ve svém dopise mimo jiné tvrdí, že by měl být na mezinárodní úrovni více slyšet hlas rozvojových zemí. Obhajuje také expanzi již existujícího mezinárodního fóra. „Je zde potřeba reprezentativní skupina tvůrců politik schopných dohodnout se na konsistentním postupu, který by mohly následovat organizace na národní i mezinárodní úrovni,“ poznamenal.

Brazilský prezident: Renovujme finanční systém

Šéf Mezinárodního měnového fondu dnes nezůstal ve výzvách osamocen. Připojil se k němu i brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který na setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20 v Sao Paulu brojil pro renovaci světového finančního systému. Nyní je totiž podle něj zcela zřejmé, že se současné uspořádání finančního sektoru vlivem finanční krize „zhroutilo jako domeček z karet“.