Levné Maďarsko láká Slováky

Hidasnémeti (Maďarsko) - Maďarsko ohrozila finanční krize snad nejvíc ze všech členských zemí Evropské unie. Forint za několik týdnů ztratil asi pětinu své hodnoty. Bez povšimnutí to nenechali Slováci žijící v blízkosti maďarských hranic, do sousední země vyrážejí za lacinými nákupy. Pochvalují si to i maďarští obchodníci, tržby jim výrazně rostou.

Dobře se na severu Maďarska prodává zboží od potravin až k elektronice. Vůbec nejvíc však táhnou nemovitosti. Díky rekordnímu pádu cen, spojenému se silným oslabením forintu, si nyní mnoho Slováků může bez velkého odříkání splnit svůj sen o vlastním bydlení. Ve sjednocené Evropě bez hranic přitom změna státu v kolonce bydliště nehraje velkou roli. „V Košicích jsme prodali byt a koupili jsme dům a vedlejší pozemek, takže máme víc než půl hektaru půdy a dva domy,“ pochvaluje si hrdý obyvatel obce Tornyosnémeti Michal Kurimský.

Sílící poptávce ze strany severních sousedů se už přizpůsobila řada maďarských obchodníků. Imre Csesnik, provozovatel obchodu s potravinami ve vesnici Hidasnémeti, začal zájemcům nabízet také realitní služby. Téměř každý den se objeví deset či patnáct lidí, kteří hledají domy. Dřív nebo později se prodá všechno, co je ještě na prodej," říká spokojený podnikatel.

Podobná situace jako na severovýchodě Maďarska je v okolí Bratislavy, ale také v dalších oblastech. Své o tom vědí obyvatelé maďarských měst a vesnic poblíž rakouských a v poslední době také rumunských hranic.