V říjnu ubylo nezaměstnaných a zpomalilo zdražování

Praha - Lidí bez práce v České republice v říjnu opět ubylo. Míra nezaměstnanosti podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí klesla mírně na 5,2 procenta ze zářijových 5,3. Počet nezaměstnaných, kteří mohli bezprostředně nastoupit do práce, se snížil na 292 385 osob. Analytici už však zvedají prst - kvůli oslabení ekonomiky čeká nezaměstnanost v příštích měsících růst.

„Nad trhem práce se stahují černá mračna,“ komentoval výsledky analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Varujícím znakem je propad v počtu volných pracovních míst. Horší situace panovala na trhu práce naposledy v roce 1998, uvedl Sobíšek. Říjen bývá z hlediska změny počtu nezaměstnaných jedním z nejlepších měsíců, jelikož čerství absolventi škol jsou již většinou umístění a sezonní práce běží naplno.

Počet volných pracovních míst, která ke konci října evidovaly úřady práce, meziměsíčně klesl o 9 433 na 130 124 míst. Je to o 13 343 pracovních příležitostí méně než v říjnu loňského roku. Na jedno volné pracovní místo v říjnu připadalo 2,4 uchazeče.

Vyšší míru nezaměstnanosti než republikový průměr vykázalo 39 okresů, nejvyšší byla v okresech Most s 12 procenty, Karviná s 11,1 procenta a Děčín s 9,8 procenta. Nejnižší míru vykázaly okresy Praha-západ a Praha-východ (shodně s 1,7 procenta), Praha s 2,1 procenta a Mladoboleslavsko s 2,3 procenta.

Inflace v říjnu klesla 

V uplynulém měsíci se také snížilo tempo zdražování. Podle Českého statistického úřadu klesla míra inflace na rovných šest procent ze zářijových 6,6 procenta. Nejvýrazněji tomu pomohl pokles cen automobilů a pohonných hmot.