Nebojte se krize, uklidňoval Topolánek

Praha - Lidé v Česku se nemusí bát finanční krize, tuzemským bankám nebezpečí nehrozí, problémy ve světě se však podepíší na zhoršení stavu české ekonomiky. Řekl to premiér Mirek Topolánek po schůzce se členy České bankovní asociace, která sdružuje všech 35 bankovních domů působících v zemi.

Česká republika si podle premiéra za současné situace stojí dobře, banky mají dostatek kapitálu, a jejich klienti se tak nemusí bát o své vklady. Vláda se však přesto chystá zvýšit státní garance - návrh z dílny ministerstva financí, podle něhož by Fond pojištění vkladů měl nově ručit za celou částku do 50 tisíc eur uloženou v bance, projedná na úterní mimořádné schůzi Poslanecká sněmovna.

Co s krizí? Podpořit export a více šetřit 

Právě u exportu by proto Topolánek rád viděl lepší výsledky, jak jich chce dosáhnout, však neprozradil. Konkrétnější postup, jak se s následky krize vypořádat, by měl vyplynout až ze středeční schůzky ekonomických ministrů. Představitelé bankovní asociace doporučují hlavně snižování vládních výdajů. Pozorně by měla vláda sledovat také údaje o nezaměstnanosti. Ta sice v říjnu opět klesla na 5,2 procenta, aktuální situace na trhu práce však naznačuje, že v příštích měsících začne lidí bez práce opět přibývat.

Premiér pochválil vlastní práci a práci svého kabinetu při přípravě reforem, které přispěly k větší stabilizaci ekonomiky, ještě před tím, než krize dorazila do Evropy. „Při očekávaném ochlazení ekonomiky jsme udělali celou řadu kroků, které nám dnes situaci spíše ulehčují,“ řekl Topolánek. Zdůraznil proto, že v reformním duchu bude vláda pokračovat i do budoucna. „Musíme dokončit reformy, které znamenají další stabilizaci veřejných rozpočtů,“ dodal.