Eurozóna vymýšlí, jak pomoci autoprůmyslu - po vzoru Spojených států

Paříž - Členské země eurozóny pracují na koordinaci úsilí o pomoc evropskému automobilovému průmyslu. Uvedl to dnes lucemburský premiér a předseda takzvané euroskupiny ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France-Inter. Koordinovaná snaha zemí eurozóny přichází v reakci na angažovanost státu v automobilkách ve Spojených státech.

„Spojené státy se připravují na veřejnou podporu automobilového sektoru,“ řekl Juncker. „Nemůžeme přehlížet, co Američané dělají,“ dodal. Členové euroskupiny proto podle něj zvažují, jak lépe koordinovat plány různých evropských zemí na podporu automobilového průmyslu, píše agentura AP. Konkrétní opatření, o kterých se na úrovni eurozóny jedná ale nepopsal.

Americká vláda minulý týden oznámila, že domácí automobilky si můžou zažádat na ministerstvu energetiky USA o půjčky na reorganizaci starých výrobních hal, aby mohly začít vyrábět energeticky úsporné vozy. Po takových autech je nyní vysoká poptávka, protože pohonné hmoty v USA kvůli letním vysokým cenám ropy podražily. Na nízkoúročené půjčky pro automobilky a další oprávněné firmy schválil minulý měsíc Kongres 25 miliard dolarů (491,5 miliardy Kč).

Demokratičtí lídři amerického Kongresu navíc o víkendu vyzvali vládu prezidenta George Bushe, aby domácímu automobilovému průmyslu poskytla více pomoci. Demokrat Barack Obama po vítězství v prezidentských volbách označil pomoc americkému automobilovému průmyslu za jednu z hlavních priorit svého týmu.