Bruegel: Pozor na suverénní fondy

Brusel - Evropská unie by měla být ostražitá před suverénními fondy, kam státy bohaté na nerostné suroviny ukládají přebytky z obchodování. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila vlivná bruselská výzkumná společnost Bruegel. Fondy přitom často patří státům, s nimiž nemá unie úplně vytříbené vztahy a nemá o nich zrovna dokonalý přehled, navíc se často jedná o země vedené autoritářskými režimy.

Bruegel upozorňuje, že již v roce 2006 země, které prý rozhodně nelze označit za svobodné, ve starých členských státech EU investovaly zhruba 14 miliard dolarů. Od té doby se však situace na trhu výrazně změnila, především v souvislosti s rostoucími cenami ropy. Hodnota suverénních fondů se od roku 2003 do roku 2007 zečtyřnásobila a během několika let by jejich jmění mělo přesáhnout 10 bilionů dolarů.

EU má sice podle bruselského think-tanku přátelské vztahy s většinou světa, ale do budoucnosti může být vše jinak. „Může přijít politické napětí s Ruskem kvůli Ukrajině, s Čínou kvůli Tchaj-wanu, nebo může dojít k převratu v některém ze států kolem Perského zálivu, podobně jako se tomu stalo v roce 1979 v Íránu,“ dodává Bruegel.

Experti doporučují, aby EU přijala zákony, které by jí umožnily získat větší kontrolu nad zahraničními investicemi, ale zároveň případné investory neodradily. Jako příklad bruselští odborníci zmiňují Spojené státy, které před 20 lety přijaly pozměňovací návrh zvaný podle jeho tvůrců Exon-Florio. Ten umožňuje USA revidovat zahraniční investice, pokud představují bezpečnostní hrozbu pro stát.

Vydáno pod