Poslance dnes čekají dvě mimořádné schůze kvůli novele o bankách

Praha - Poslanecká sněmovna se dnes mimořádně sejde kvůli novele zákona o bankách, a to dokonce hned dvakrát. Návrh normy reaguje na finanční krizi a zvyšuje pojištění vkladů. Předseda sněmovny kvůli zákonu svolal dvě schůze - první na žádost opoziční ČSSD, druhou na návrh vládních občanských demokratů. Na kterém zasedání se norma bude projednávat, není zatím jisté.

ČSSD a ODS mají na novelu o bankách rozdílný názor. Vláda v reakci na dění na finančních trzích přišla s návrhem, aby byly nově pojištěny vklady až do úrovně 50 tisíc eur, tedy asi do 1,25 milionu korun. Dosud byl tento limit poloviční. Místo dosavadních 90 procent vkladu má být pojištěno 100 procent uložených peněz.

Ve Studiu 6 se o nastávajícím sněmovním dnu bavili poslanec za ČSSD Milan Urban a za ODS Michal Doktor. Opoziční poslanec Urban se dušoval, že zákon bude dnes schválen. „Ať už tak, či onak, oba tábory jsou nějakou formou pro a garance projdou,“ uvedl. „Minimum 50 tisíc eur jsme schopni akceptovat, navrhneme ale vyšší garance, pokud neprojdou, jsme schopni ustoupit,“ dodal. „Budou-li ovšem sociální demokraté podávat pozměňovací návrhy, jen to prodlouží naši snahu o zrychlené projednání,“ nelíbí se Michalu Doktorovi.

Při mimořádných schůzích je totiž program pevně stanoven. Pokud by s ním sněmovna nesouhlasila, schůze bez projednání bodů skončí. Opozice s koalicí by si tedy dnes vzájemně nemusely program schůzí podpořit. Záležet tak bude nejspíš na tom, který tábor bude mít v sále víc poslanců a prosadí své mimořádné jednání. Schůze, o kterou požádala ODS, má začít 20 minut po skončení prvního zasedání. 

Ministři posílaji novelu do sněmovny tak, aby s ní poslanci mohli vyslovit
souhlas již v prvním čtení. Odpadlo by projednávání ve výborech i podávání pozměňovacích návrhů. Sociální demokraté ale chtějí tento postup vetovat a navrhnout zvýšit pojištění až do 100 tisíc eur (tedy asi 2,5 milionu korun).

ČSSD také chce, aby sněmovna rozhodla o osudu brněnské Úrazové nemocnice, kterou ministr Tomáš Julínek (ODS) plánuje zrušit a její část převést do bohunické nemocnice. Podle socialistů by nemocnice měla dál fungovat a měla by patřit městu. ODS naopak do programu své schůze zařadila ještě hlasování o trestním zákoníku či projednávání normy o podpoře výzkumu a vývoje nebo úmluvy o ochraně kulturního dědictví.