Šumperské pití mléka

Šumperk - V Bostonském pití čaje, kdy bylo v bostonském přístavu zničeno mnoho beden lisovaného čaje, si zřejmě vzali inspiraci severomoravští zemědělci. Zhruba 1000 litrů mléka dnes vylili na soukromé farmě v Klopině - Veleboři, aby upozornili na jeho nízké výkupní ceny a postup obchodních řetězců, které podle farmářů předražují mléčné výrobky.

Současné výkupní ceny mléka jsou nerentabilní, což může vést k likvidaci chovů, řekl dnes ředitel šumperské okresní Agrární komory Radek Musil.

Ztráty zemědělců jdou do prý až do stotisíců. Pro představu: chovatel 140 krav má na tržbě ztrátu 150 tisíc měsíčně. Nezbývá mu, něž snížit chov. Zatímco začátkem roku farmáři z regionu dostávali za litr mléka
v průměru deset korun, v současné době je to 7,4 až 7,2 koruny za litr.
"Náklady na výrobu litru mléka ale dosahují 9,1 koruny. To znamená, že
farmáři tratí na každém litru 1,7 koruny," uvedl ředitel šumperské okresní komory.

„Já dnešní akci na Šumpersku rozumím. Pokud výkupní ceny mléka zůstanou na stávající úrovni, bude to znamenat radikální redukci skotu, což by byla tragédie. Je potřeba jednat,“ řekl předseda Agrátní komory ČR Jan Veleba.

Zemědělci se snaží situaci řešit z vlastních zdrojů. Berou z rezerv, neinvestují do nových technologií. Pokud by ale současná situace měla pokračovat, budou prý krachovat. Řešení vidí v nastartování spotřebitelské poptávky, pro to potřebují, aby obchody šly s cenami dolů. Ty nakupují levněji, konečnou cenu ale nesnižují.

Podobnou krizi zemědělci pamatují jedině po povodních v roce 1996. Chovatele na sever Moravy přijeli podpořit i jejich kolegové z východních Čech. Nestane-li se nic, hodlají zemědělci pokračovat v masivnějších protestních akcích.