Vídeň pomůže Praze třeba s energetickou burzou

Praha - Nový majitel pražské burzy, vídeňská burza cenných papírů Wiener Börse, podpoří i expanzi Energetické burzy Praha (PXE). PXE od října obchoduje i slovenskou elektřinu a v dalších měsících by měly následovat trhy v dalších zemích střední a východní Evropy. Možné je i rozšíření nabídky o další komodity.

„Téměř jistě otevřeme v dalších měsících trhy v některých dalších zemích ve střední a východní Evropě. Spojenectví s Vídní by nám v tomto mělo výrazně pomoci po stránce finanční a technologické síly,“ uvedl ředitel pražské burzy Koblic.

Rozvoj energetické burzy by podle Koblice mohl být obsahem jednoho z prvních strategických jednání vedení vídeňské a pražské burzy. Vídeňská burza oznámila získání 92,4 procenta dominantního trhu cenných papírů v tuzemsku v pátek. Cena nebyla oficiálně oznámena, odhady hovoří o částce zhruba 4,5 miliardy korun.

Pražská burza se stala čtvrtým členem burzovní aliance, kam dále vedle
Vídně patří budapešťská a lublaňská burza. Postavení pražské burzy ve
střední Evropě dnes výkonný ředitel vídeňské burzy Michael Buhl označil za výjimečné. Netajil se tím, že se nebrání případné další akvizici ve střední nebo východní Evropě.

Nejbližší společné plány kvarteta středoevropských burz dále zahrnují
například prodej informací a výpočty indexů. V delším období je jednou z
možností přechod na nějakou jednotnou obchodní platformu, protože čtyři burzy si spolu mohou podle Koblice dovolit mnohem dražší a rychlejší produkt.