Na českém trhu se vyskytla nebezpečná ohrádka, ČOI její prodej zakázala

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila, že se na českém trhu prodávájí nebezpečné dětské ohrádky. Jedná se o ohrádky značky Vertical vyráběné v Polsku. Kvůli nedostatečné povrchové úpravě při jejich používání hrozí poranění dítěte a také některé další parametry výrobku nesplňují předepsané bezpečnostní normy. ČOI prodej výrobku ihned zakázala.

„Při používání dětské ohrádky Vertical hrozí poranění dětí, u kterých je tak ohroženo jejich zdraví a bezpečnost,“ uvedl mluvčí ČOI Marek Ženkl. Inspektoři totiž zjistili, že montážní otvory u postranních tyček dřevěné ohrádky mají větší průměr a hloubku, než povolují normy a na některých místech jsou nedokonale povrchově upraveny, takže se o ně mohou děti poranit. Zábrany ohrádky jsou navíc o jeden centimetr nižší, než požadují bezpečnostní předpisy.

Na rizika spojená s užíváním ohrádky inspekci upozornili spotřebitelé. Po jejich prověření inspekce zakázala prodej tohoto výrobku na českém trhu a rozhodla o zahájení správního řízení s kontrolovanou osobou, které by následně měl být uložen odpovídající finanční postih.