Logistická jednička CS Cargo koupila dopravce balíků CS Expres

Praha - CS Cargo, která je už dnes vůbec největší logistickou firmou v Česku, pokračuje v expanzi. Její zástupci dnes přišli se sdělením o koupi společnosti CS Expres - jednoho ze tří největších dodavatelů expresních balíků v zemi. Obě společnosti uzavřely dohodu o postupném navyšování zakoupeného podílu až na sto procent. Cenu transakce však neprozradily.

CS Expres bude dál působit jako samostatná dceřiná firma, bude ale moci využívat zázemí skupiny CS Cargo, jako je informační systém nebo centrální nákup. V příštím roce by mělo vzniknout nové centrum pro manipulaci s expresními zásilkami. Postupně by se měly služby firmy rozšířit do všech osmi zemí, kde holding CS Cargo působí. 

Podle generálního ředitele CS Expres Martina Drábka zaznamenala společnost v posledním roce růst o 80 procent, a proto hledala pro další rozvoj silného partnera, který by dosud převážně vnitrostátnímu operátorovi umožnil vstup na další trhy. Konkurenty CS Expresu jsou například Česká pošta, DHL nebo společnost DPD.

Kdo bude další? 

Daří se CS Cargo, což je příčinou její rychlé expanze. Ostatně převzetí CS Expres není první letošní akvizicí firmy. Logistický gigant ovládl společnost JTC Transcentrum a proniknout chce i na moře. Příštím sousetem by měla být společnost Air-Sea. Informaci o tom, že už byla dohoda uzavřena, však dnes vedení CS Cargo vyvrátilo. „S touto firmou se jedná, to, jestli je to reálné, se ukáže," řekl generální ředitel firmy Petr Vlček.

CS Cargo loni utržilo přes 4 miliardy korun. Letos to má být, hlavně kvůli novým částem firmy, skoro 6 miliard. Ani dopravcům se ale nevyhnula finanční krize - podle šéfa CS Carga Petra Vlčka se byznys zpomalil zhruba o 15 procent. Z krize ale dopravci mohou nakonec i těžit. „Má to i pozitivní efekt v tom našem oboru tím, že firmy šetří v době krize a zvyšují stále ve větší míře outsourcing," myslí si finanční ředitel CS Cargo Filip Otruba.

Vydáno pod