Alitalia bude muset vrátit peníze státu a může být zachráněna

Brusel - Evropská komise dnes označila půjčku 300 milionů eur, které poskytla italská vláda krachujícím národním aerolinkám Alitalia, za nezákonnou a dopravci nařídila peníze vrátit. Zároveň však komisaři schválili připravený plán, který má Alitalii udržet nad vodou. Aerolinky tak zřejmě i přes odmítavý postoj odborů získají nového majitele.

Alitalii, které docházejí peníze i na základní provoz, se po dlouhých jednáních rozhodlo převzít konsorcium investorů CAI. To podalo na konci minulého měsíce cenovou nabídku, nezveřejnilo však žádné podrobnosti. Proti převzetí se postavily odborové svazy pilotů a palubního personálu, které odmítly podepsat nové mzdové dohody. Konsorcium původně tvrdilo, že podá závěrečnou nabídku pouze v případě, že bude mít dohodu s odbory. Nakonec však nabídku podalo i bez ní a uvedlo, že pokud nebudou jednotliví zaměstnanci souhlasit s předloženou pracovní dohodou, najmou si nové zaměstnance.

Zaměstnanci Alitalie proto už třetí den stávkují, investor chce totiž zrušit přes 4 tisíce pracovních míst a o nových smlouvách vyjednávat se zaměstnanci individuálně. Zrušena už byla asi stovka letů z Říma a Milána, na stávku tak těžce doplácejí cestující a italský premiér Silvio Berlusconi emotivně vyhlásil, že stávkující budou potrestáni.

Peníze pokryjí dluhy 

Za letecké operace Alitalie nabízí CAI jednu miliardu eur (25,4 miliardy koruna). Částka zahrnuje i převzetí dluhu ve výši 625 milionů eur, což je zhruba polovina celkového dluhu aerolinek. Komise skupinu požádala, aby prokázala, že nyní není nijak propojená s Alitalií. Sto milionů je konsorcium připraveno zaplatit za divizi služeb Alitalia Servizi, letištní operace Alitalia Airport, regionální divizi Alitalia Express a nízkonákladovou divizi Volare.

Nový majitel získá 64 z celkového počtu 173 letadel a leasingové kontrakty na dalších 29 strojů. Nově vznikající aerolinky kupují také obchodní známku Alitalie a všechna vzletová a přistávací práva v Itálii a většinu zahraničních. První splátka 100 milionů eur má být zaplacena po podpisu dohody. K tomu by mohlo dojít do poloviny tohoto měsíce.

„Chci zdůraznit, že vládní půjčka musí být splacena Alitalií, a nikoliv konsorciem CAI, protože mezi starou a novou firmou neexistuje ekonomická návaznost,“ pohrozil eurokomisař Antonio Tajani. Komise povolila odprodej Alitalie, ale pod podmínkou, že nabízená cena bude tržní, nikoliv dotovaná italskou vládou.

Transformace a pak prodej 

Po uzavření dohody čeká aerolinky hluboká bolestivá reorganizace. CAI plánuje spojení Alitalie s nízkonákladovým dopravcem Air One. Po stabilizaci bude společnost s největší pravděpodobností čekat prodej silnému zahraničnímu partnerovi. Nejčastěji jsou zmiňovány společnosti Air France-KLM a Lufthansa.

Zaměstnanci Alitalie stávkují kvůli obavám z propouštění.
Zdroj: ČT24