Krize „trhá“ americkou ekonomiku na kusy

New York - I když se vrcholní představitelé Spojených států snaží všemožně povzbudit ekonomiku své země, překonat největší krizi za uplynulých 70 let se ale stále nedaří. Hospodářské ukazatele naopak naznačují, že se ekonomika propadá do recese a státní pokladna začíná pociťovat rekordní deficity.

S krizí bojují všichni…

Všechny pověřené americké instituce se snaží vyvinout maximální úsilí, aby ekonomiku povzbudily. Stát sotva začal vysílat do oběhu první miliardy ze svého 700miliardového záchranného balíku a už se hovoří o tom, že by mu mohl pořídit ještě zhruba 250miliardového bratříčka.

Zasáhla i americká centrální banka (Fed), která na konci října znovu snížila úrokové sazby. Klíčová sazba se dostala až na jedno procento. Fed již tak nyní podle odborníků nemá mnoho manévrovacího prostoru. Po roce snižování úrokových sazeb jsou totiž úvěry již skoro zadarmo.


…příliš to ale nepomáhá

Ekonomické ukazatele jsou více než alarmující. Spotřebitelská důvěra klesla na více než čtyřicetileté minimum, aktivita zpracovatelského průmyslu spadla nejníže za 26 let a továrních zakázek je nejméně od roku 1992. Počet vyhlášených osobních bankrotů letos překonal 880 tisíc, což je o 60 tisíc více než za celý loňský rok.

Na životě Američanů se vážná situace projevuje především ztrátou zaměstnání. Míra nezaměstnanosti v říjnu vystoupila na 6,5 procenta, a dostala se tak na nejvyšší úroveň od března 1994. Od začátku roku už zaniklo celkem 1,2 milionu pracovních míst, z toho více než polovina v posledních třech měsících.  

Méně půjček od bank komplikuje podnikání

Zásadním problémem, který se výrazně odráží především ve vývoji hrubého domácího produktu, je mizivá ochota bank půjčovat peníze. Podniky tak sužuje nedostatek financí, který je nutí k omezování produkce a snižování zásob.

Státní pokladna je stále prázdnější

Pokles hrubého domácího produktu i záchranné balíčky na řešení finanční krize se negativně odrážejí také na obsahu státní pokladny, která se dostává do stále větších deficitů. Uplynulý fiskální rok skončil se schodkem 455 miliard dolarů a odhady na ten letošní hovoří o deficitu více než bilion dolarů. Kongres již kvůli tomu musel upravit i zákon, který výši deficitů striktně omezoval.

Skeptici se domnívají, že chřadnoucí ekonomika a gigantický schodek donutí nového amerického prezidenta Baracka Obamu, který se ujme funkce 20. ledna, k přehodnocení některých předvolebních slibů. Může jít například o odklad rozšíření zdravotní péče či pozdržení podpory alternativních zdrojů energie.

Vydáno pod