ČSA se po třech kvartálech poprvé pochlubily černými čísly

Praha - České aerolinie se dostaly letos poprvé do zisku, za tři čtvrtletí to bylo 406 milionů korun, meziročně však o 157 milionů méně. Hospodaření ovlivnil především růst nákladů na palivo. Provozní zisk se naopak meziročně zvýšil o 348 milionů na 978 milionů korun. Právě provozní zlepšení považuje prezident firmy Radomír Lašák za důležité.

„Na aktuální poměry v odvětví letecké dopravy máme dnes velmi zdravé vnitřní hospodaření a silnou pozici na trhu,“ uvedl. Lašák očekává, že v letecké dopravě nastanou nyní těžké časy, firma je na ně prý ale připravena.

Největší trable způsobily aerolinkám stejně jako všem konkurentům vyšší náklady na palivo. Firma za něj zaplatila téměř o půl miliardy více než
loni. "Zejména třetí kvartál byl z pohledu nákladů na palivo opravdu
extrémní," uvedl viceprezident firmy pro ekonomiku Luboš Černý. Ceny paliva si firma zajišťuje na finančním trhu, jinak by náklady byly ještě vyšší.

Letadla firmy přepravila 4,4 milionu cestujících, o pět procent více než loni. Největší výnosy plynuly z pravidelné osobní dopravy. Meziročně se snížily na 12,4 miliardy, při započtení kurzových rozdílů jde ale o nárůst o 7,6 procenta.

České aerolinie patří z 90 procent státu, který chce firmu v následujících měsících prodat, vláda ale z důvodu očekávaných dopadů finanční krize zatím se spuštěním privatizace vyčkává.

Vydáno pod