Češi ukradli v obchodech zboží za 10 miliard korun, v Evropě jsou na špici

Praha - Šest z deseti zlodějů jsou muži, nejvíce zcizují zboží z regálů mladí lidé mezi dvacátým a pětadvacátým rokem života, hitparádu ukradených položek vedou parfémy, dámské oblečení a alkohol. S kuriózní srovnávací statistikou pro Velkou Británii, Evropu i zámořské země přišla britská společnost Centre for Retail Research.

V českých obchodech bylo loni ukradeno nebo se ztratilo zboží v hodnotě 479 milionů dolarů (9,7 miliardy korun), což je o zhruba dvě procenta méně než v roce 2006. Česká republika přesto společně s Maďarskem z pohledu podílu těchto ztrát na celkovém obratu obchodníků loni mezi 22 sledovanými zeměmi EU opět obsadila nelichotivé první místo.

Ztráty, které obchodníkům vznikly kvůli kriminalitě zákazníků a zaměstnanců či vlastními chybami, se loni v Česku na obratu obchodů podílely 1,38 procenta a ve srovnání s rokem 2006 byly o tři desetiny procentního bodu nižší. V ČR byl tento ukazatel opět nejvyšší z 22 evropských zemí, které jsou do průzkumu zařazeny. Nejlépe v průzkumu dopadlo Rakousko a Švýcarsko, kde obchodníci loni kvůli krádežím a ztrátám přišli o zhruba jedno procento obratu.

Více než polovinu ztrát zboží v tuzemských obchodech mají na svědomí krádeže. Podle průzkumu společnosti KPMG představují krádeže zákazníků 43 procent inventurních rozdílů zjištěných obchodníky. Na krádeže provedené zaměstnanci řetězců a na úbytky vzniklé při manipulaci se zbožím v obchodě připadá po 15 procentech ztrát. Při přepravě zboží vznikne zhruba sedm procent škod.