Paulson otočil kormidlo, ze 700 miliardového fondu se dál nebudou kupovat špatné hypotéky

Washington - Americká vláda zatím nebude používat 700 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč), které jí Kongres poskytl na záchranu finančního systému, k vykupování problematických hypotečních aktiv od finančních institucí, jak se původně plánovalo. Místo toho bude finančnímu sektoru poskytovat z těchto peněz další kapitálové injekce. Novinku představil ministr financí Spojených států Henry Paulson.

„Nedostatek likvidity se teď dotýká například automobilek, studentů nebo majitelů kreditních karet,“ uvedl Paulson. Prioritou jeho administrativy teď bude namísto lepení děr po špatných rozhodnutích bankovních domů záruka za běžné Američany. „Krize začíná dopadat na zaměstnanost a fundamenty trhu, musíme se tomu postavit,“ přidal. Proto bude americká vláda poskytovat bankám půjčky, ne však sanovat jejich ztráty.

Podle ministerských úředníků bude vynaložena nová hotovost na podporu trhu a tím se vytvoří nová podpora aktiv právě pro ony špatné půjčky. „Musíme podpořit nové investory a přilákat je na trh,“ řekl Paulson.

Iniciační polovina takzvaného bailout plánu zabrala, teď je prý třeba se soustředit na oživení chodu ekonomiky. Současně ministerstvo prý vnímá silný tlak na přímé cílování vládních půjček automobilkám, tomu tlaku ale údajně Paulson odolá.

Barack Obama připravující se na úřad prezidenta se nicméně nechal slyšet, že současné intervence na trh zreviduje a nevylučuje jiný přístup k pomoci státu krizí postiženým subjektům.