E.ON zdraží od ledna elektřinu až o 16 procent

České Budějovice - Lidé žijící na jihu republiky budou muset od ledna při placení účtů za elektřinu sáhnout hlouběji do kapsy. Společnost E.ON, která proudem zásobuje většinu jihočeských a jihomoravských domácností, odhaduje, že se jeho cena zvýší v průměru o 14 až 16 procent. Zdražit by měl i plyn v jižních Čechách o tři až pět procent.

Za zvyšováním cen pro konečné odběratele stojí podle místopředsedy představenstva společnosti E.ON Miloše Homolky zdražování elektřiny na energetických burzách v Praze a v Lipsku. Cena zde údajně vyskočila až o 28 procent. E.ON přitom musí, na rozdíl od dominantního ČEZu, prakticky všechnu elektřinu nakupovat přes energetickou burzu nebo od nezávislých výrobců, protože v Česku nemá téměř žádné výrobní kapacity. Přesto se očakává, že zdraží i ČEZ. „Podobné zdražení se dá očekávat i u ČEZu,“ potvrdil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle něj by cena mohla poskočit až o 10 procent.

Plyn zdraží později

Podobné je to i s plynem. „Jeho nákupní cena má určitou setrvačnost, z hlediska nákupu a prodeje je tam zhruba půlroční prodleva. V současnosti prodáváme plyn za nákupní ceny v červnu, červenci, kdy dosahovaly nejvyšších hodnot. Následný pokles se bude promítat až v pozdějším období, předpokládáme během příštího roku,“ uvedl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Málo obyvatel = vyšší ceny

Ke zdražení elektřiny přispívá podle E.ON i hustota osídlení. Čím je nižší, rostou náklady za přenos mezi odběrnými místy. Na jihu Čech je průměrná hustota osídlení 60,8 obyvatele na kilometr čtvereční, kdežto třeba v Praze 2856 osob/km2. Svou roli má i struktura zákazníků. Na tuzemské spotřebě elektřiny se ze dvou třetin podílejí velké průmyslové závody, které na zemědělsky orientovaném jihu chybí. V cenách pro konečné spotřebitele se odrážejí i rostoucí náklady na připojení dalších producentů elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Vydáno pod