Zaměstnanci karlovarských porcelánek opět nedostanou zaplaceno

Karlovy Vary - Zaměstnanci krachujících karlovarských porcelánek opět nedostanou zaplaceno. V řádném výplatním termínu v pátek, kdy by měli dostat výplaty za říjen, obdrží jen zbývajících pět procent ze zářijové mzdy. Informoval o tom dnes insolvenční správce Karlovarského porcelánu Tomáš Čermín s odůvodněním, že firma nemá na dostatek peněz na účtu.

Příkaz k úhradě zářijového doplatku odeslal KP bance dnes. Lidem se tedy peníze objeví zakrátko na účtech. Dát dohromady peníze na mzdy za říjen se ale vedení KP při sebelepší vůli do pátku už nepodaří, konstatoval Čermín. „Budou se snažit, aby zaměstnanci dostali za říjen zálohově alespoň část platu v příštím týdnu,“ uvedl Čermín.

Předsedkyně odborů v karlovarských porcelánkách Marcela Dubová uvedla, že prozatím informaci o nevyplacení říjnových mezd od vedení firmy ani insolvenčního správce nemá. Jak řekla, pro lidi to nebude dobrá zpráva. „Asi vedení opravdu dělá, co může. Slíbený zbytek peněz za září poslalo. A s tím, že se říjnová výplata zpozdí, jsme tak trochu počítali,“ řekla.

Mzdu za září dostali zaměstnanci Karlovarského porcelánu ve třech částech. Nejdříve jim bylo v řádném termínu vyplaceno 70 procent a zhruba po třech týdnech dalších 25 procent. Teď tedy dostali i zbývající peníze. V případě říjnové výplaty se patrně bude situace vyvíjet obdobně. Nikdo z vedení KP nyní nepřipouští to, že by se peníze postupně vůbec nepodařilo sehnat.

Vyrýbět se bude i příští týden 

Karlovarský porcelán se nachází v úpadku a věřitelé nyní u insolvenčního správce uplatňují své pohledávky. Přesto se stále daří udržet výrobu. Zatím každý pátek se firmě podařilo zaplatit dodávky plynu a elektřiny na dalších sedm dní. Dodávky na příští týden firma zaplatila dnes.

V současnosti už největší závod v Nové Roli nevyrábí na plnou kapacitu. Produkce se snížila zhruba o 30 procent. Podle čermína je to kvůli omezeným dodávkám surovin. Jejich dodavatelé požadují okamžitě platby v hotovosti a zdroje porcelánky jsou velmi omezené.