Arkády Pankrác zahajují provoz, další nákupní centra bojují o přežití

Praha -  Dnešním dnem se na pražském Pankráci otevírá nová nákupní galerie Arkády. Její součástí je 140 obchodů atraktivních značek jako například Peek & Cloppenburg, H&M, New Yorker nebo Zara. Překvapující ale je, že nová galerie zahajuje provoz právě ve chvíli, kdy se pražský trh zdá být nasycen a řada nákupních center se pere o zákazníky.

Obchodníci v hlavním městě čelí významnému odlivu zájmu zákazníků. Zářným případem tohoto neutěšeného trendu je Galerie Nové Butovice. Obchody zde končí jeden za druhým a zlé jazyky říkají, že jediné, co centrum zatím drží nad vodou je místní Hypernova. Pokud galerii opustí i ta, centrum zřejmě skončí. Podobně je na tom například také vršovický Eden.

Za poklesem zájmu zákazníků stojí přílišná nabídka i finanční krize

Za tím, že se některá pražská obchodní centra musí prát o holou existenci, stojí mimo jiné jejich nadbytek. Z celkové nákupní plochy v České republice jí na Prahu připadá téměř polovina, a to 797 500 metrů čtverečních. Zákonitě tak podle odborníků musí docházet k tomu, že se zákazníci stahují do těch nejlépe dostupných a největších nákupních center. Ta v okrajových a hůře dostupných částech města, jako například Eden, který vůbec není dosažitelný metrem, se tím pádem musejí o zákazníky doslova rvát.


Část zákazníků ale vyhnala z obchodů také finanční krize. „Dopady finanční krize na reálnou ekonomiku jsou nezpochybnitelné a samozřejmě z toho nelze vyjmout ani spotřebitelskou poptávku,“ potvrdila ekonomka Komerční banky Eva Zamrazilová. Spotřebitelé jsou nyní kvůli zvýšené finanční nejistotě mnohem více obezřetní a mají tendenci nákupy, které nespěchají, odkládat.

Arkády se o svou existenci nebojí

Vedení nákupního centra Arkády Pankrác se však zmíněných negativních trendů nebojí. Galerie totiž stojí v srdci administrativní a obytné zóny, navíc v blízkosti metra. „Arkády Pankrác jsou dobře začleněny do dopravní infrastruktury. Pro více než milion obyvatel je nákupní galerie dosažitelná během třiceti minut. Řidičům je k dispozici na 1 100 parkovacích míst. Kromě toho je galerie v suterénu přímo spojena se stanicí metra a v blízkosti se nachází zastávka několika autobusových linek,“ uvedly ve své tiskové zprávě společnosti Unibail-Rodamco a ECE, které novou galerii vybudovaly.

O prestiž a zákazníky se má Arkádám postarat také fakt, že zde bude několik obchodů, které jinde v České republice nenajdeme. Svoji první pobočku v ČR zde má například rakouský módní řetězec Don Gil, první tuzemskou značkovou prodejnu zde vybudoval i výrobce sportovního oblečení a obuvi Reebok.

Arkády Pankrác zabírají plochu 45 tisíc metrů čtverečních. Stavba centra si vyžádala investici přesahující 100 milionů eur (více než 2,5 miliardy korun). Práci v něm najde zhruba 2000 lidí.