Japonsko slíbilo 100 miliard dolarů pro MMF

Tokio - Japonsko dnes přišlo se svými návrhy na překonání globální finanční krize, které bude prosazovat na nadcházejícím mimořádném summitu skupiny G20 ve Washingtonu. Součástí seznamu, který představil premiér Taro Aso, je i nabídka zapůjčit Mezinárodnímu měnovému fondu z obřích japonských rezerv 100 miliard dolarů (dva biliony Kč) pro pomoc rozvojovým ekonomikám.

V dokumentu zveřejněném před summitem šéfů vlád velkých průmyslových a rozvojových zemí japonský premiér uvedl, že Tokio finančně posílí MMF, pokud fond zjistí, že nemá dostatek peněz na pomoc zemím ohroženým krizí. Japonsko však požaduje, aby se zlepšila schopnost MMF monitorovat finanční trhy a zjišťovat v zárodku známky krizí.

Japonsko navíc do budoucna chce navrhnout zvýšení celkové kvóty MMF, tedy jeho hlavních finančních zdrojů od členských zemí, na dvojnásobek, to znamená 640 miliard dolarů. Aso se však distancoval od požadavku některých evropských zemí, podle nichž má být fondu svěřena hlavní odpovědnost za finanční regulaci v mezinárodním měřítku.

Podle Asa má v globální finanční regulaci hrát klíčovou roli Fórum finanční stability, složené z finančních činitelů bohatých zemí a vytvořené po asijské finanční krizi z konce 90. let. Předseda Fóra finanční stability Mario Draghi v noci na dnešek prohlásil, že tato instituce by se měla rozšířit o zástupce rozvojových zemí.

Japonsko zažilo v 90. letech po splasknutí „bubliny“ nadhodnocených cen aktiv táhlou finanční krizi a ekonomickou recesi a věří, že jeho zkušenost může být nyní užitečná k řešení současných problémů. Aso za důležité při řešení krize označil vyjasnit manažerskou odpovědnost u bank ještě předtím, než vlády začnou bankám poskytovat peníze na rekapitalizaci. Důležité je také prosazovat správné oceňování aktiv a včasné hlášení špatných úvěrů, které by měly být z bankovních bilancí odstraňovány co nejdříve. Změnit je podle Tokia také nutné dohled nad ratingovými agenturami.

Aso rovněž podpořil volání po větší koordinaci regulace mezi jednotlivými zeměmi. „Kapitálové toky jsou nyní tak globální, že mohou okamžitě využívat jakýchkoli rozdílů v regulaci mezi různými zeměmi. Je proto zásadně důležité přispět ke sblížení těchto nástrojů tak, aby se zabránilo opakování finančních krizí,“ uvedl Aso v dokumentu.

Finanční podporu pro MMF dnes naznačila i Čína. Náměstek guvernéra centrální banky I Kang řekl, že Peking se hodlá aktivně účastnit na aktivitách směřujících k záchraně ohrožených zemí před finanční krizí.