Čunek: Krize možná zpomalí deregulaci nájemného

Praha - Finanční krize může zpomalit tempo, kterým se zvyšuje regulované nájemné. Tvrdí to ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Krize totiž zasáhla i realitní trh a začala tlačit i na snižování cen bytů. A právě od výše tržních cen se rychlost zvyšování regulovaného nájmu odvíjí. O kolik přesně může krize rychlost deregulace zpomalit, však Čunek neuvedl s tím, že ještě nejsou k dispozici potřebné propočty.

„Jestli krize zasáhne Českou republiku, zasáhne jednoznačně průmysl, jednoznačně ceny domů, ceny bytů, a tím pádem musí zasáhnout i ceny nájemného,“ myslí si ministr. „Krize také doléhá na realitní trh, takže vidíme, že ceny nemovitostí jdou dolů. Tím pádem jistě dojde k úpravě tržního nájemného a také výpočtu regulovaného nájemného,“ dodal.


Rychlý růst cen nemovitostí přitom byl jeden z hlavních důvodů, kterým ministerstvo vysvětlovalo potřebu rychlejší deregulace. V Praze a v některých dalších městech měly pro příští rok nájmy vzrůst až o 46 procent, zatímco původně se plánoval roční nárůst kolem 20 procent.

Deregulace se týká většiny nájemních bytů, z celkového počtu jednoho milionu jednotek tohoto typu bydlení se vztahuje přibližně na 760 tisíc, což představuje necelou pětinu bytového fondu České republiky. V současnosti v bytech s regulovaným nájemným žije asi 17 procent obyvatel země. Celková ztráta majitelů domů s regulovaným nájemným dosahuje podle kalkulace serveru Patria Online 21,6 miliardy korun.