Příští rok se ve světě prodá míň mobilů

Helsinky - O klasické mobilní telefony přestává být zájem. Jejich největší výrobce - Nokia - kvůli poklesu poptávky snížil původní odhad celosvětového prodeje o dvacet milionů, na 1,24 miliardy kusů. Nokia to dnes uvedla s tím, že zpomalování světového hospodářského růstu a výkyvy finančních trhů brzdí poptávku všude ve světě.

Varování Nokie se shoduje s tím, co uvádějí technologické koncerny Intel a Qualcomm. Podle nich se v poslední době rychle zhoršuje spotřebitelská poptávka po elektronice, připomněl analytik společnosti Global Crown Capital.

Na vině je finanční krize 

Nejhorší finanční krize za 80 let zhoršila všeobecné ekonomické podmínky všude ve světě. Oficiální evropská statistika dnes například ukázala, že se hospodářský výkon eurozóny snížil o 0,2 procenta druhé čtvrtletí za sebou.

Akcie Nokie po zveřejnění prognózy klesly o sedm procent na 9,56 eura. Dostaly se tak nejníže od srpna 2004, poté však dnešní ztrátu stáhly ke třem procentům.

Analytici ale dodávají, že trh s takzvanými chytrými telefony, které mají operační systémy jako počítače, poroste. Proto si telefony od firem Apple, HTC či RIM povedou na trhu v porovnání s ostatními výrobci lépe.